Terjemahan / Alih Bahasa / Translate

Terjemahan / Alih Bahasa / Translate
Khas untuk pengikut yang tidak fasih Bahasa Melayu

Pengikut

Selasa, 6 Oktober 2009

Pulau Pinang ada dua YDP Majlis Agama -Harakahdaily

Datuk Shabudin YDP MAIPP Haram, Malu UmnoBN, dah tak memerintah Pulau Pinang tapi masih tak nak lepas jawatan.

PULAU PINANG, 4 Okt: Majlis Agama Islam Pulau Pinang (MAIPP) kini mempunyai dua Yang Dipertua apabila Datuk Shahbudin Yahya memberitahu, Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong menghantar surat perkenan melantik bekas Pengarah Pusat Islam, Universiti Sains Malaysia, Ellias Zakaria sebagai YDP yang baru.

Shabudin yang mengaku masih YDP MAIPP kepada media selepas menghadiri Rumah Terbuka Aidilfitri, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Nor Mohamed Yakcop di Dewan Besar Sungei Dua.

Shabudin yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri(Adun) Permatang Berangan berkata beliau sekarang masih meragui apakah status beliau sebagai YDP MAIPP masih sah atau sebaliknya setelah pelantikan baru dibuat pada Ogos yang lalu.

Beliau juga mempertikaikan kenyataan yang dibuat oleh Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng yang telah menguar-uarkan untuk melantik Adun Permatang Pasir, Mohd Salleh Man apabila tempoh perkhidmatannya sebagai YDP MAIPP tamat pada akhir Disember 2009.

"Kenyataan yang dibuat oleh Ketua Menteri itu bukan saja membelakangkan perkenan Seri Paduka tetapi juga membohongi penyokong PAS bahawa Mohd Salleh akan dilantik sebagai YDP MAIPP," katanya.

Sebelum ini kedudukan Shabudin telah dipertikaikan kerana keengganan beliau melepaskan jawatan sebagai YDP MAIPP setelah kerajaan negeri yang dipimpin oleh Barisan Nasional kalah dalam pilihan raya umum 2008 yang lalu.

Ekoran daripada itu Shabudin telah mendapatkan perkenan Seri Paduka untuk mengekalkan beliau sehingga Disember 2009 bagi menerajui MAIPP.

Namun begitu, isu ini berterusan sehinggalah ke hari ini apabila terdapat usaha daripada pemimpin Umno untuk menghalang jawatan YDP MAIPP ini daripada diterajui oleh pemimpin daripada Pakatan Rakyat.

Bekas Adun Permatang Pasir, Datuk Hamdan Abdul Rahman dan Adun Sungai Bakap, Maktar Shapee sebelum ini telah diuar-uarkan akan dilantik sebagai YDP MAIPP bagi menggantikan Shabudin.

Namun begitu dengan campurtangan Umno jawatan tersebut telah dikekalkan sehingga akhir Disember tahun ini.

Kini Shabudin sudah sepatutnya melepaskan jawatan sebagai YDP MAIPP sejak Ogos yang lalu apabila beliau sendiri dengan secara sedar tahu bahawa pelantikan baru telah pun dibuat oleh Seri Paduka bagi menggantikan beliau.

Secara automatiknya beliau sudah tidak berhak lagi untuk menerajui MAIPP sebagai YDP sejak Ogos yang lalu.

Justeru itu supaya tidak digelar sebagai YDP haram maka adalah lebih baik baginya berundur bagi memberi laluan kepada Ellias untuk menerajui MAIPP walaupun dalam jangkamasa yang singkat sejak Ogos 2009.

Shabudin sepatutnya tidak berdolak-dalik dan menyalahkan kerajaan negeri yang membuat pemgumuman mengenai pelantikan Adun Permatang Pasir sebagai alasan untuk tidak melepaskan jawatan sebagai YDP MAIPP yang telah lama dinantikan oleh majoriti daripada rakyat dan umat Islam di Pulau Pinang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

 
HACKED BY YOUR FUCKING LASER
BANGSAT-BANGSAT MALAYSIA, KALIAN MEMANG
GENERASI YANG BERMASALAH PRESTASI NOL
TAPI KESOMBONGAN LUAR BIASA
ULAH SUPORTER KALIAN YANG MAIN LASER
ADALAH CERMIN DARI SIFAT KALIAN YANG MEMALUKAN
BLOG INI DI HACK OLEH LASER HIJAU KALIAN YANG MENGGANGGU PEMAIN INDONESIA
FUCK YOU UP!!! son of a bitch