Terjemahan / Alih Bahasa / Translate

Terjemahan / Alih Bahasa / Translate
Khas untuk pengikut yang tidak fasih Bahasa Melayu

Pengikut

Selasa, 12 Oktober 2010

Politik bekas tentera


Bas Jabatan Kebajikan Masyarakat(JKM) disalahguna untuk membawa pencen tentera terlibat dalam kemalangan ngeri bertembung dengan Bas Delima (malay delimma?) milik taikun judi berjaya Vinsent Tan mengorbankan 12 penumpang maut dalam perjalanan balik di lebuhraya Plus dekat Melaka.

Bekas tentera diperalat sertai himpunan bersama PM
Wartawan Kita - Harakah

KOTA BHARU, 11 Okt: Anggota-anggota Persatuan Bekas Tentera Malaysia (PBTM) dikatakan diperalat bagi memberi gambaran kononnya mereka bersama kepemimpinan Datuk Seri Najib Razak.

Ini dibuktikan apabila PBTM menganjurkan perhimpunan 15,000 bekas anggota tentera bersama Perdana Menteri di Stadium Putra Bukit Jalil petang semalam.

Perhimpunan itu difahamkan diadakan bertujuan menzahirkan penghargaan terhadap Najib yang pernah menjadi Menteri Pertahanan selama 14 tahun.

Seorang ahli PBTM yang enggan dikenali berkata, persatuan itu yang diterajui Datuk Mohamad Ghani cuba menzahirkan bekas tentera menikmati pelbagai kebajikan semasa Kementerian Pertahanan di bawah Najib.

”Saya juga menerima surat jemputan hadir pada perhimpunan di Kuala Lumpur hari ini.

”Turut dijemput isteri setiap bekas tentera dan anak-anak yang berusia 21 tahun ke atas,” katanya di sini kelmarin.

Akhbar melaporkan pelepasan rombongan seramai 1,500 anggota PBTM Cawangan Kelantan bagi menyertai perhimpunan bersama perdana menteri diadakan di Dataran Stadium Sultan Muhammed Ke-IV, kelmarin.

Difahamkan anggota tentera dan keluarga mereka menaiki 32 bas yang disediakan khas secara percuma.

Rombongan berkenaan dilaporkan diketuai Mejar (B) Mohd Ali Nawang.

Anggota persatuan terbabit mendakwa setiap peserta dan keluarga yang menyertai rombongan berkenaan diberi duit poket sebanyak RM100.

jaga kedudukan

Sedangkan menurutnya, perhimpunan tersebut tidak lebih sebagai strategi politik pemimpin yang menerajui PBTM sekarang bagi mengekalkan kedudukan dan kepentingan mereka.

Malah katanya, ia juga kemungkinan besar ada kaitan menjelang kempen pilihan raya kecil Galas.

”Sedangkan hakikat sebenar sepanjang Najib menerajui Kementerian Pertahanan tidak banyak kemudahan yang dinikmati anggota tentera.

”Cuba bayangkan sekarang pencen bekas tentera berada di bawah garis kemiskinan. Bagi mereka pencen dengan pangkat di bawah sarjan hanya mendapat RM720 sebulan.

”Jumlah pencen sebanyak itu menyebabkan ramai bekas tentera berada di bawah garis kemiskinan tegar, sedangkan ketika berkhidmat tenaga mereka dikerah sebegitu rupa,” ujarnya.

Seorang lagi bekas tentera tanpa berselindung mendakwa ramai bekas tentera tidak suka kepada Najib ketika menerajui Kementerian Pertahanan.

Menurutnya juga, anggota tentera banyak menikmati kebajikan ketika Tan Sri Tengku Ahmad Riathauddeen menjadi Menteri Pertahanan.

Katanya, ketika itu pasukan tentera lebih dihormati kerana tidak diperalatkan ketika kempen pilihan raya seperti berlaku sekarang.

”Ini dapat dibuktikan pada kempen pilihan raya kecil Dun Manek Urai tahun lepas pasukan tentera dikerah membina jambatan sementara di sebuah kampung di Dun berkenaan,” katanya.

1 ulasan:

  1. memang betol, askar dari dalam service hingga le dah bersara masih diperbodohkan dan dibarua2kan oleh pemimpin politik, maruah askar pencen dibayar dengan harga RM100 je, semua tu agenda politik pengerusi PBTM haram jadah tu, dia bertambah kaya, dia susahkan orang lain sama, apa le punya anjing, bangsat si ghani puki mak tu

    BalasPadam

 
HACKED BY YOUR FUCKING LASER
BANGSAT-BANGSAT MALAYSIA, KALIAN MEMANG
GENERASI YANG BERMASALAH PRESTASI NOL
TAPI KESOMBONGAN LUAR BIASA
ULAH SUPORTER KALIAN YANG MAIN LASER
ADALAH CERMIN DARI SIFAT KALIAN YANG MEMALUKAN
BLOG INI DI HACK OLEH LASER HIJAU KALIAN YANG MENGGANGGU PEMAIN INDONESIA
FUCK YOU UP!!! son of a bitch