Terjemahan / Alih Bahasa / Translate

Terjemahan / Alih Bahasa / Translate
Khas untuk pengikut yang tidak fasih Bahasa Melayu

Pengikut

Selasa, 1 Disember 2009

Jangan Biar Muhyidin Halang Kuli Ketuai Kaukus Royalti


Foto Pelantar Minyak Cakerawala Di Perairan Kelantan

SHAH ALAM - Pas kesal dengan sikap Timbalan Perdana Menteri Malaysia Tan Sri Muhyiddin Yasin kerana tidak membenarkan Tengku Razaleigh Hamzah mengetuai kaukus yang dicadangkan oleh Pakatan Rakyat (PR), kata Ketua Penerangan Pas, Idris Ahmad.

Menurutnya, kaukus bertujuan membincangkan pembayaran royalti minyak kepada negeri-negeri pengeluar petroleum tetapi sikap beliau jelas tidak melambangkan konsep 1Malaysia.

royalti minyak

“Kaukus perlu dibentuk kerana terlalu banyak kepincangan kerajaan Barisan Nasional (BN) dalam menguruskan pemberian royalti minyak contohnya nasib yang menimpa Kelantan sehingga hari ini.

“Sabah dan Sarawak mendapat royalti minyak tetapi Kelantan pula dikatakan wang ehsan sahaja yang akan diberikan kepada Jabatan Pembangunan Persekutuan (JPP),” katanya.

Idris mendakwa wang ihsan yang disalurkan kepada JPP akan digunakan untuk kepentingan politik UMNO dan kroninya di Kelantan.

Katanya, PR menubuhkan kaukus adalah tepat demi kepentingan rakyat Kelantan untuk menuntut hak mereka dengan melibatkan wakil dari Sabah dan Sarawak serta membentuk perjanjian yang adil.

“Perjanjian royalti minyak sekarang tidak tetap dan akan berubah jika sesebuah negeri pengeluar minyak diperintah pembangkang, contohnya Terengganu dinafikan hak menerima royalti ketika diperintah Pas.

kadar kemiskinan meningkat walaupun dapat wang ihsan

“Namun Pas berjaya menurunkan kadar kemiskinan di negeri tersebut ke tangga ke empat dalam Negara walaupun tanpa wang royalti tetapi selepas BN mengambil alih, Terengganu jatuh ke tangga kedua semula,” katanya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

 
HACKED BY YOUR FUCKING LASER
BANGSAT-BANGSAT MALAYSIA, KALIAN MEMANG
GENERASI YANG BERMASALAH PRESTASI NOL
TAPI KESOMBONGAN LUAR BIASA
ULAH SUPORTER KALIAN YANG MAIN LASER
ADALAH CERMIN DARI SIFAT KALIAN YANG MEMALUKAN
BLOG INI DI HACK OLEH LASER HIJAU KALIAN YANG MENGGANGGU PEMAIN INDONESIA
FUCK YOU UP!!! son of a bitch