Terjemahan / Alih Bahasa / Translate

Terjemahan / Alih Bahasa / Translate
Khas untuk pengikut yang tidak fasih Bahasa Melayu

Pengikut

Jumaat, 15 Oktober 2010

Syarikat hutang keliling pinggang


Urusniaga Plus digantung menjelang Bajet 2011 - Mkini

Urus-niaga syarikat konsensi lebuhraya terbesar negara, Plus Expressways Bhd di Bursa Malaysia digantung apabila pasaran saham dibuka pagi ini hingga jam 5 petang esok, sementara menunggu pengumuman utama.

Pengumuman itu dijangka esok ketika Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak yang juga menteri kewangan membentangkan ucapan Bajet 2011 esok.

Menurut Plus, tindakan menggantung urus-niaga itu diminta oleh pemegang saham utamanya.

Konglomerat milik kerajaan Kumpulan UEM Bhd memegang 38.5 peratus saham Plus, manakala badan pelaburan kementerian kewangan Khazanah Nasional Bhd pula mempunyai kepentingan 16.7 peratus. UEM adalah anak syarikat milik penuh Khazanah Nasional.

Sejak beberapa minggu lalu, timbul spekulasi bahawa Kumpulan UEM menjadi sasaran untuk diambil-alih oleh MMC Corporation yang dimiliki oleh jutawan Syed Mokhtar Albukhary.

hutang

Sebelum ini, Najib pernah dilaporkan berkata kerajaan telah menerima lima cadangan bagi pengambil-alihan Kumpulan UEM, yang pernah dimiliki oleh Umno sehingga ia dibelenggui masalah hutang.

Cadangan itu dipercayai akan dikemukakan Najib pada ucapan Bajet 2011 pada jam 5 petang esok.

MMC dipercayai mengintai beberapa projek Kumpulan UEM yang membawa pulangan yang besar. Selain Plus, ia termasuk perkhidmatan sokongan hospital menerusi Faber Group Bhd dan syarikat pemaju hartanah UEM Land Holdings Bhd.

Syarikat itu juga dijangka akan diberi kontrak bagi membina Jambatan Kedua Pulau Pinang.

MMC menghadapi saingan sengit darita firma swasta Asas Serba Sdn Bhd, yang bercita-cita menguasai rangkaian lebuhraya di Malaysia.

Syarikat itu didakwa dibelakangi oleh jutawan, Tan Sri Halim Saad, bekas ketua Kumpulan UEM dan bekas Menteri Kewangan, Tun Daim Zainuddin.

Kutip tol hari-hari, makanan kat R&R mahal, bila cuti ramai orang tapi bila nak makan selalu tak ada lauk dan tak menyelerakan langsung, saban tahun tol naik tapi asyik rugi selalu...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

 
HACKED BY YOUR FUCKING LASER
BANGSAT-BANGSAT MALAYSIA, KALIAN MEMANG
GENERASI YANG BERMASALAH PRESTASI NOL
TAPI KESOMBONGAN LUAR BIASA
ULAH SUPORTER KALIAN YANG MAIN LASER
ADALAH CERMIN DARI SIFAT KALIAN YANG MEMALUKAN
BLOG INI DI HACK OLEH LASER HIJAU KALIAN YANG MENGGANGGU PEMAIN INDONESIA
FUCK YOU UP!!! son of a bitch