Terjemahan / Alih Bahasa / Translate

Terjemahan / Alih Bahasa / Translate
Khas untuk pengikut yang tidak fasih Bahasa Melayu

Pengikut

Selasa, 6 April 2010

Generasi kedua Felda tak mahu dianaktirikan

Usul PAS: Tukar Felda Plantations kepada Felda

Hashim Abdullah-Harakahdaily

KUALA LIPIS,
5 April: PAS Kawasan Lipis menggesa kerajaan segera menukarkan status semua ladang Felda Plantations kepada Felda dengan dimasukkan peneroka bagi meningkatkan sosioekonomi rakyat terutama generasi kedua Felda.

Gesaan itu dibuat dalam usul jawatankerja yang dibentangkan sendiri oleh Timbalan Yang Dipertuannya, Roslan Zainal al Ahmadi dan diterima sebulat suara pada Mesyuarat Agung PAS Lipis Kali ke 42, di Hotel Centerpoint, dekat sini, semalam. Ia telah dirasmikan Ketua Penerangan PAS Pusat, Ustaz Idris Ahmad.

Dalam usulnya, PAS mahu Felda betul-betul berperanan sebagai sebuah agensi yang mampu meningkatkan taraf ekonomi rakyat khasnya kepada orang Melayu generasi kedua Felda dan masyarakat Melayu di kawasan kampung.

“Menyedari Felda ditubuhkan untuk membantu meningkatkan taraf ekonomi rakyat khasnya orang-orang Melayu dari kawasan kampung dan pedalaman, Menyedari Felda kini menghadapi masalah sosioekonomi generasi kedua dan ketiga peneroka Felda, dan menyedari generasi belia kini menghadapi krisis keupayaan untuk memiliki rumah, tanah dan sumber pendapatan.

"Maka Mesyuarat Agung Tahunan PAS Kawasan Parlimen Lipis Kali Ke 42 yang bersidang pada hari ini 4 April, 2010 mengesa pihak kerajaan segera menukarkan status semua ladang Felda Plantations kepada Felda yang dimasukkan peneroka,” kata Roslan.

Tambah Roslan, jika Felda Plantations dapat diisi dengan penyertaan peneroka Felda maka ia akan dilihat lebih berkemampuan memacu pertumbuhan ekonomi serta berkemampuan menyelesaikan masalah rakyat melalui konsep yang kerajaan sendiri buat dalam slogan rakyat didahulukan.

“Jika mahu menjadi salah satu bukti slogan ‘rakyat didahulukan’ serta boleh menjadi pemacu kepada pertumbuhan ekonomi setempat, jika ladang Felda Plantations dimasukkan peneroka maka infrastruktur asas akan dibina dan demografi akan berkembang menyediakan pasaran ekonomi untuk manfaat rakyat setempat maka kita menggesa pendekatan ini dilaksanakan,” katanya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

 
HACKED BY YOUR FUCKING LASER
BANGSAT-BANGSAT MALAYSIA, KALIAN MEMANG
GENERASI YANG BERMASALAH PRESTASI NOL
TAPI KESOMBONGAN LUAR BIASA
ULAH SUPORTER KALIAN YANG MAIN LASER
ADALAH CERMIN DARI SIFAT KALIAN YANG MEMALUKAN
BLOG INI DI HACK OLEH LASER HIJAU KALIAN YANG MENGGANGGU PEMAIN INDONESIA
FUCK YOU UP!!! son of a bitch