Terjemahan / Alih Bahasa / Translate

Terjemahan / Alih Bahasa / Translate
Khas untuk pengikut yang tidak fasih Bahasa Melayu

Pengikut

Selasa, 27 April 2010

Undi melayu felda merosot 5% tapi undi melayu luar felda swing 12%Undi FELDA Tidak Banyak Membantu UMNO di Hulu Selangor

Antara
respon awal yang saya dapat terhadap kekalahan PR di Hulu Selangor adalah turunnya undi PKR di kawasan Felda dengan drastik.

Namun, selepas menilai beberapa UPU yang 95% Melayu di kawasan Felda, saya mendapati teori ini tidak betul sama sekali.

Carta di atas menunjukkan bahawa undi PKR/PR hanya jatuh 5% berbanding 2008.(Dari 40.56% pada 2008 ke 35.67% di 2010) Dengan kata lain segala usaha PAS dan PR di Kawasan Felda telah membuahkan hasil dan berjaya melemahkan pengaruh BN dan UMNO di kawasan yang menjadi kubu kuat mereka.

Dengan kata lain, sekiranya Zaid Ibrahim dilantik penyelia Parlimen Hulu Selangor dan berjaya menyelesaikan permasaalahan pemilikan tanah di sana, maka saya yakin, bilangan undi PKR di kawasan FElda ini akan meningkat kepada 45-50% dalam Pilihanraya umum kelak.

Masa 2-3 minggu kempen adalah terlampau singkat untuk Melayu2 Felda mengubah pemikiran dan pendirian mereka. Setelah berpuluh-puluh tahun diasak dan diracun dengan propaganda UMNO, mereka memerlukan beberapa tahun untuk mengubah pendirian mereka.

Tahniah kepada Mazlan Aliman

Syabas kepada jentera PAS, Mazlan Aliman and the gang, MB Selangor serta semua jentera yang bertumpu di kawasan Felda. Kamu berjaya mengurangkan pengaruh UMNO dengan begitu baik.

Malahan, majoriti keseluruhan Barisan Nasional dalam DUN Hulu Bernam hanya naik 400 undi (dari 2008:1408 kepada 2010:1807).

UNDI MELAYU BANYAK LARI DI DUN BATANG KALI DAN KUALA KUBU BAHARU

UPU2 yang saya analisa di bawah adalah UPU yang mempunyai 95% Melayu atau lebih.

Jelasnya, orang Melayu di luar DUN Hulu Bernam yang banyak lari ke BN semula. Dari perkiraan saya, sekitar 12% swing orang Melayu telah lari semula ke Barisan Nasional kali ini.- TB

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

 
HACKED BY YOUR FUCKING LASER
BANGSAT-BANGSAT MALAYSIA, KALIAN MEMANG
GENERASI YANG BERMASALAH PRESTASI NOL
TAPI KESOMBONGAN LUAR BIASA
ULAH SUPORTER KALIAN YANG MAIN LASER
ADALAH CERMIN DARI SIFAT KALIAN YANG MEMALUKAN
BLOG INI DI HACK OLEH LASER HIJAU KALIAN YANG MENGGANGGU PEMAIN INDONESIA
FUCK YOU UP!!! son of a bitch